Rabu, 13 Mac 2013


 Isu Lynas tak jejas pelaburan di MCKIP

Kuala Lumpur: China percaya kewujudan Loji Lynas Advanced Materials (LAMP) tidak akan menjejaskan pelaburan dan perdagangannya di Taman Perindustrian Kuantan Malaysia-China (MCKIP), kata duta besar negara itu ke Malaysia, Datuk Chai Xi.

Beliau berkata, kerajaan Malaysia memberi jaminan bahawa berdasarkan kajian profesional dan pakar, operasi loji itu tidak akan menjejaskan alam sekitar.

Kerajaan Malaysia memiliki 51 peratus pegangan saham, manakala baki sebanyak 41 peratus lagi menjadi milik negara kami.

Kerajaan China menjangkakan ia akan memberi pulangan yang amat signifikan kepada pertumbuhan ekonomi serantau berdasarkan kedudukannya yang strategik, katanya pada sidang media di sini, semalam.
LAMP terletak berdekatan dengan cadangan MCKIP seluas 607 hektar di Gebeng, Kuantan dalam Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER).

Menurut laporan, MCKIP dijangka menarik pelaburan hampir RM7 bilion dan mewujudkan 5,500 peluang pekerjaan bagi penduduk tempatan apabila siap sepenuhnya menjelang 2020.
 
Chai berkata, lawatan pemimpin China dari 4 hingga 7 Februari ini akan diketuai oleh Pengerusi Persidangan Rundingan Politik Rakyat China (CCPC), Jia Qinglin.

Ia adalah lawatan kali pertama beliau ke negara ini selepas Kongres Nasional Parti Komunis China ke-18.
 
Disunting Dari Berita Harian. 30/1/2013

1 ulasan:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    BalasPadam